Høyesterett i storkammer avsa den 10. februar 2016 nok en dom om tomtefeste. Sakens hovedspørsmål var om de norske reglene for innløsning av festetomt innebar brudd på grunneiers eiendomsvern etter Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Høyesterett kom fram til at 40 %-regelen ikke innebar et uforholdsmessig inngrep i eiendomsretten i henhold til Den europeiske menneskerettskonvensjon. Dommen var enstemmig, men det gjenstår å se om bortfester vil forsøke å ta saken videre inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Advokat Mauritz Aarskog: Dagens gjest i Nationen
— Relatert — 23. august 2024Ytterligere om strenge straffer og tvilsomme bevis i dyrevelferdssaker.
1. august 2024Advokat Mauritz Aarskog fører sak for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.
13. februar 2024Bruk av ulovlig ervervede bevis frambrakt av aktivister som ønsker å nedlegge tradisjonell husdyrproduksjon reiser grunnleggende rettssikkerhetsspørsmål.
31. januar 2024Visste du at fra 1. januar 2024 gjelder det nye regler for verneombud? Dersom virksomheten din har flere enn fem arbeidstakere, gjelder det fra nyttår en lovbestemt plikt til å ha verneombud.
15. august 2023Det finnes hjemmel for innkreving av bomavgift på private veier i veglova § 56 første ledd. Bestemmelsen åpner for at man kan sette opp bom og kreve inn bompenger, forutsatt at dette omsøkes til kommunen. I tillegg er det kommunen som avgjør hvilken størrelse det kan være på bomavgiften og om det skal settes vilkår for hvordan bompengene skal benyttes.
28. februar 2023Før arbeidsgiver går til nedbemanningsoppsigelser må det vurderes om det er tilstrekkelig grunnlag for nedbemanning. Det bør gjøres en helhetsvurdering som belyser alle konsekvenser av nedbemanning. Dersom alternative tiltak kunne vært benyttet for å bøte på situasjonen skal det mye til for at nedbemanningsoppsigelser regnes som «saklige».
12. september 2022Å diskriminere betyr i utgangspunktet at man skiller eller gjør forskjell. Diskriminering i arbeidsrettslig sammenheng innebærer forskjellsbehandling som stiller noen mennesker dårligere enn andre på grunn av bestemte kjennetegn ved et individ, og som ikke tilfredsstiller nærmere krav til saklighet, nødvendighet og forholdsmessighet.
27. mars 2022Om advarsler i arbeidsforhold.
23. august 2024
Ytterligere om strenge straffer og tvilsomme bevis i dyrevelferdssaker.
1. august 2024
Advokat Mauritz Aarskog fører sak for Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.
13. februar 2024
Bruk av ulovlig ervervede bevis frambrakt av aktivister som ønsker å nedlegge tradisjonell husdyrproduksjon reiser grunnleggende rettssikkerhetsspørsmål.
31. januar 2024
Visste du at fra 1. januar 2024 gjelder det nye regler for verneombud? Dersom virksomheten din har flere enn fem arbeidstakere, gjelder det fra nyttår en lovbestemt plikt til å ha verneombud.
15. august 2023
Det finnes hjemmel for innkreving av bomavgift på private veier i veglova § 56 første ledd. Bestemmelsen åpner for at man kan sette opp bom og kreve inn bompenger, forutsatt at dette omsøkes til kommunen. I tillegg er det kommunen som avgjør hvilken størrelse det kan være på bomavgiften og om det skal settes vilkår for hvordan bompengene skal benyttes.
28. februar 2023
Før arbeidsgiver går til nedbemanningsoppsigelser må det vurderes om det er tilstrekkelig grunnlag for nedbemanning. Det bør gjøres en helhetsvurdering som belyser alle konsekvenser av nedbemanning. Dersom alternative tiltak kunne vært benyttet for å bøte på situasjonen skal det mye til for at nedbemanningsoppsigelser regnes som «saklige».
12. september 2022
Å diskriminere betyr i utgangspunktet at man skiller eller gjør forskjell. Diskriminering i arbeidsrettslig sammenheng innebærer forskjellsbehandling som stiller noen mennesker dårligere enn andre på grunn av bestemte kjennetegn ved et individ, og som ikke tilfredsstiller nærmere krav til saklighet, nødvendighet og forholdsmessighet.
27. mars 2022
Om advarsler i arbeidsforhold.